Şirketlerin kurumsallaşması, şirketin faaliyetlerine devam etmesinin kişilere bağlı olmaması üzerine yapılan bir uygulamadır. Bir kişi üzerinden şirket yönetilmesi, o kişinin olmadığı durumda gidişatın kötü yönde etkilenmesine sebep olmaktadır. Kişilere bağımlılığın ortadan kalkması şirketin devamlılığı konusunda önemli bir husustur.
Şirketlerin kurumsallaşması yolunda atılacak adımlarda başarılı olunabilecek 10 püf nokta mevcuttur. Bu püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
Aşama Aşama Şirketlerin Kurumsallaşması
Sisteminizi Oluşturun
Sistem oluşturulurken bazı kurallar ve ilkeler belirlenmelidir. Departmanlar arasındaki iletişim ve koordinasyon mantıklı şekilde kurulmalıdır. Departmanların üstleneceği görevler ve yetkiler kesin şekilde belirtilmelidir. Kurulan sistemin işleyişinin kontrolü ve geliştirilmesi de son derece önemlidir.
Kurum Kültürünüzü Belirleyin
Şirketlerin misyonu, vizyonu ve inançları kurumsallaşma yolunda büyük rol oynamaktadır. Bu noktada kültürün belirlenmesi önemlilik arz etmektedir.
Sektördeki Yerinizi Belirleyin
Şirketin sektörde nerede olduğunun, ne kadarlık bir pazar payına sahip olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Bu analiz “SWOT analizi” yöntemi ile yapılmaktadır.
Çalışan Kişiye Bağımlı Olmayın
Şirkette kurulan bir sistem olacağından bir işin olması için tek kişiye bağımlı kalınmayacaktır. O kişi şirketten ayrılsa bile yerine gelecek kişi sisteme hızlı şekilde adapte olacaktır. Bu konu çalışanlarınıza değer vermeyin demek değildir. Her çalışanın yetenekleri şirket için önemlidir. Burada ki konu herhangi bir departmanda çalışan kişinin ayrılması durumunda yerine getirilebilecek yedek kişinin olmasıdır. İşin devamlılığı esas alınır.
Piyasadan Silinmeye Karşı Tedbir Alın
Genellikle küçük işletmeler piyasadan silinme tehlikesi ile karşı karşıya gelmektedir. Bunun başlıca nedenleri büyüme fobisi ve gelişime ayak uyduramama olarak görülmektedir. Mevcut pazar paylarını koruma düşüncesi ile pazar payını büyütmekten çekinmektedirler. Ürün ve hizmetlerinde gelişim gösteremeyen şirketler maalesef piyasadan silinerek yok olmaktadırlar.
Çalışanların Şirketi Benimsemesini Sağlayın
Şirketin hedef ve misyonlarını şahsına özdeşleştiren kişiler ile çalışmak önemlidir. Şirketin çalışanlar tarafından benimsenmesi için fikirlerini alarak onları sürece dahil etmekte fayda vardır.
İletişimde Pozitifliği Yakalayın
Müşteri hizmetleri, web sitesi paylaşımları, şirket içi iletişimler gibi her türlü iletişim kanalında pozitif ve enerjik olmaya özen gösterilmelidir. Bu tutum çalışanların, müşterilerin, iş ortaklarının sizin şirketinize bağlılık duymasını sağlayacaktır.
Profesyonel Kişilere Olanak Sağlayın
Şirkette belli konularda ki uzman kişilerin önünü açarak firmada etkili olması sağlanmalıdır. Yönetim kadrosu için fırsatlar sunulmalıdır.
Aile Şirketlerinde Uzmanlara Fırsat Oluşturun
Aile şirketleri genelde yönetim kadrosunda aileden olmayan kişileri istemezler. Bu durum şirkette çalışan ve başarılı insanlar için can sıkıcı bir durumdur. Uzman çalışanları rakip firmalara kaptırmamak için bu kişilere yönetim kadrosunda imkân verilmelidir.
Markanızı Simgeleştirin
Şirketlerin kurumsallaşması yolunda ki son maddesi ise markanın semboller ile simgeleştirilmesidir. Şirketin logo ve sloganı marka değeri açısından özenle seçilmesi gerekmektedir. Bu konular üzerinde şirketin amacını belirleyen, ürünü ön plana çıkartan çalışmalar yapılmalıdır.
Siz de iş verimliliğini artırmak amacıyla FA Organizasyon ile işbirliği yürüterek kurumsal etkinlikler düzenleyebilirsiniz!
Detaylı bilgi için hemen arayın ► +90 212 212 11 66
Veya web sitemizi ziyaret edin ► http://faorganizasyon.com.tr
0 Yorumlar